bok02.jpg (56158 bytes)

Annet
(Sitater, ordspråk, leksika)

 

Denne siden er under konstruksjon og ufullstendig. Beklager!

Tilbake til hovedside litteratur
 

Hjem

 

logo.jpg (30256 bytes) 

Sitater begynte jeg å samle på da jeg var 13 år. Det er ikke så mye annet jeg samler på i grunnen, men sitater har alltid vært vel verdt en fangst. Samlingen har blitt ganske omfattende etter hvert, og jeg har skilt mellom små ”gullkorn” og lengre utledninger. Gullkornene utgjør i dag et dokument på godt og vel 40 sider med siterbare fraser fra bøker, brev, filmer, teaterstykker og internett.

Sitatbøker inneholder ofte små gullkorn. Selv om, til tider er det som er samlet der ikke gullkorn i mine øyne, mer støvkorn. Men jeg går ut fra de som har samlet på sitatene mener dem siteringsverdige av en eller annen grunn. Ofte forventer en morsomheter og gode poenger i et sitat. Jeg setter også pris på sitater hvor det ligger en dobbel betydning i ordene og vendingene. Som eksempel vil jeg bruke et sitat fra Bringsværd, som et sted skriver at ”Det er vanskelig å finne en nål i en høystakk, om hun ikke har et godt øye til deg”.

Når man beveger seg inn i sitatenes verden oppdager man at det innenfor sitater finnes egne grupper, blant annet aforismer. Aforismene forventes kanskje enda mer enn sitatene å ha en slagferdighet over seg. Enkelte skribenter ser ut til å nesten bli renspikka aforismemakere, sånn fordi de har evnen, eller i det minste liker å tro de har den. Det finnes egne verker med aforismer for den nysgjerrige, og det finnes også samlinger her ute på nettet. Se for eksempel her.

Ordspråk er en annen avdeling i sitatenes verden. Ordspråk blir korte sitater, ofte med en slags følelse av tradisjon, gammelhet og ”hin hårde dager”. Ordspråkene bærer ofte karakter av å bli brukt i muntlig dagligtale, og opphavet er ofte ukjent, annet enn landet kanskje. Men også der kan en oppleve at et ordtak som både italiensk, fransk og sveitsisk. av forskjellige verker. For jo, det finnes egne verker med samlinger av ordspråk, og de finnes også på nettet. Her er for eksempel en svensk samling.

Leksika kan også komme i forskjellig form og type. Flere steder på sidene mine har jeg vist til Wikipedia på nettet. Det finnes også papirutgaver av leksika av diverse typer, alt fra tekniske, medisinske, juridiske og litterære, til de mytologiske og historiske – eller hva med et botanisk og plantefysiologisk leksikon? 

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz